ČIŠTĚNÍ KUCHYNĚ: JAK VYČISTÍTE LEDNIČKU A POVRCHY
Kuchyň představuje centrum domácnosti, a proto je každý den velmi vytížená. Čištění byste tudíž neměli zanedbávat, jelikož se v ledničce, na pracovní ploše a na různých površích časem usadí všemožné nečistoty a bakterie. S těmito tipy dosáhnete opět hygienicky čisté kuchyně.
Tipy pro čistou kuchyni
Kuchyně je dnes nejen funkční místností, kde se vaří a jí, ale i místem pro setkávání rodiny a přátel. Zde se dělají svačiny, společně peče, vaří a diskutuje. Kuchyň je proto velmi vytížená: Při vaření vznikají mastné skvrny, v ledničce zanechávají potraviny své stopy, ve výlevce a vodovodním kohoutku i v rychlovarné konvici a kávovaru se časem objeví vápenné usazeniny. Všechny tyto nečistoty byste měli třeba pravidelně odstraňovat, aby kuchyň zůstala hygienicky čistá.
Další výzvou jsou různé materiály, které se v kuchyni nacházejí: Moderní zařízení kombinují většinou matné a lesklé povrchy jako ušlechtilou ocel nebo sklo s citlivými přírodními materiály, tedy kámen nebo dřevo. Čištění proto nejlépe upravte nejen podle nečistot, ale i podle typu povrchu. To platí i pro používání čisticích prostředků.
Čištění pracovní desky
Pracovní deska je většinou nejpoužívanějším povrchem v kuchyni a dostává se často do kontaktu s potravinami. Krájí se zde zelenina, filetuje ryba a válí těsto. Tím se prostor denně znečistí bakteriemi, které jsou pro oko neviditelné. V neposlední řadě byste proto měli z hygienických důvodů setřít pracovní plochu po každém použití vlhkým hadrem a jednou týdně ji kompletně vyklidit a důkladně vyčistit. V případě silného znečištění pracovních desek odolných proti vodě a alkoholu můžete použít i alkalický čistič povrchů, kterým například odstraníte skvrny ze zbytků jídla i mastné skvrny.
U přírodního kamene, například pracovních desek z granitu nebo mramoru, je žádoucí opatrnost, neboť čisticí prostředky s obsahem kyseliny nebo rozpouštědel mohou materiál napadnout. Zde můžete sáhnout po speciálním čističi pro kamenné povrchy ze specializovaného obchodu, nejlépe pak po neutrálním čističi. Doporučujeme přitom kromě toho použít čisticí prostředky bez obsahu tenzidů. Zásadně platí: Skvrny na deskách z přírodního kamene odstraňte co možná nejrychleji. K setření použijte měkkou, vlhkou utěrku, protože suchá utěrka by mohla spolu s nečistotami způsobit drobné poškrábání. Po použití čisticích prostředků setřete vše vždy čistou vodou. Následně usušte plochu čistou utěrkou, abyste zamezili skvrnám.
Šetrnou alternativou čištění pracovních desek bez použití chemie je parní čistič. Tlakem a horkou párou odstraníte 99,99 % všech bakterií obvykle se vyskytujících v domácnosti. Ale i tuk a odolné nečistoty jako ztvrdlé zbytky jídla odstraníte daleko snadněji. Parní čistič se tak hodí k čištění digestoře, sporáku a pečicí trouby.
Tip: Hladké povrchy vyčistíte AKU vibračním čističem
Všechny hladké povrchy v kuchyni, jako pracovní deska, skleněné plochy, sklokeramické nebo indukční desky můžete bez problémů vyčistit AKU bateriovým čističem. Výhoda: Plocha se během čištění automaticky zvlhčuje, zatímco vibrace kromě toho uvolňují bez velké námahy nečistoty. Následně můžete použít AKU vysavač oken nebo utěrkou s mikrovlákny.
Čím vyčistit kuchyňkou linku?
Každodenní používání zanechá časem na kuchyňských linkách stopy. Především na skříňkách s vysokým leskem se rychle objeví mastné skvrny a otisky prstů. Ale i kapky od stříkající omáčky nebo jiných tekutin byste měli z kuchyňské linky co nejdříve odstranit. Všechny druhy takového znečištění vyčistíte běžným, vodou ředitelným čisticím prostředkem nebo pouze vodou a jemným prostředkem na mytí nádobí. Poté vždy otřete kuchyňské linky čistou vodou a pečlivě osušte dosucha – především na profilech, rozích a krajích. Při stírání, podle druhu materiálu, použijte pouze lehce navlhčenou utěrku. Agresivní nebo hrubé čisticí prostředky byste neměli na kuchyňské linky používat, jelikož mohou poškrábat nebo napadnout povrch. Totéž platí pro hrubé utěrky nebo mycí houby.
Na skleněných plochách se rychle objeví otisky prstů a vápenné usazeniny. Vápenné usazeniny odstraníte snadno octem nebo kyselinou citronovou. Proti otiskům prstů pomůže běžný čistič skel nebo voda s kapkou mycího prostředku na nádobí.
Dřevěné kuchyňské linky vyčistíte čisticím prostředkem rozpustným ve vodě a lehce navlhčenou utěrkou nebo měkkým kartáčem. Pro linky s dřevěnou dýhou můžete použít i speciální čističe nábytku, které navíc ošetří povrch. Obecně platí: Dřevěné kuchyňské linky neotírejte příliš vlhkou utěrkou, pracujte vždy po směru vláken a následně dobře otřete.
Plochy z ušlechtilé oceli můžete při silném znečištění očistit speciálním čističem na ušlechtilou ocel. Často ale postačí vlhká utěrka z mikrovláken, neboť plochy z ušlechtilé oceli se zpravidla čistí snadno. Nedoporučujene však používat výrobky, které vytvářejí ochranné vrstvy.
Kde se drží nejvíce bakterií v kuchyni?
- Krájecí prkénko: Silně poškrábaná krájecí prkénka nabízejí dokonalou živnou půdu pro bakterie, jelikož se zde mohou v zářezech mimořádně dobře usazovat. Nepostačí proto pouhé opláchnutí teplou vodou. Je efektivnější je čistit v myčce nádobí nebo dostatečným množstvím prostředku na mytí nádobí a houbou.
-
Kuchyňská houba: Houby na mytí nádobou představují často skutečnou líheň bakterií. Na jedné jediné utěrce se může nacházet více než 300 různých druhů bakterií. Proto byste měli houby jedenkrát týdně vyměnit.
-
Bloky nožů: I bloky nožů nabízejí svými zářezy ideální místo pro bakterie. Vlhké nože navíc podporují růst bakterií, proto je důležité blok nožů jednou měsíčně vyčistit úzkým kartáčem a mýdlovou vodou. Důležité: vše nechte vždy zcela oschnout, dříve než nože opět zasunete.
-
Především na podlaze před výlevkou, skříňkami a lednicí se nacházejí četné mikroskopicky malé nečistoty. Tato místa byste měli v pravidelných intervalech důkladně čistit.
Čištění kuchyně
Skutečným zdrojem bakterií je také lednička. Jelikož se zde skladují nejrůznější potraviny, je hygiena mimořádně důležitá. Pro čištění nejprve vytáhněte elektrický kabel ze zásuvky, resp. ledničku vypněte a potraviny vykliďte. Většina bakterií se nachází v ledničce v přihrádce na zeleninu, jelikož tam převládají vyšší teploty. Vyjměte proto desky a přihrádky a důkladně je omyjte v myčce nádobí. Poté vyčistěte vnitřní prostor a těsnění od shora dolů utěrkou a víceúčelovým čističem. Těžko přístupné meziprostory vyčistíte opatrně špejlí, například zubním párátkem uvolníte otvor v odtokovém žlábku. Tak se nemůže uvnitř ani hromadit kondenzační voda. Následně ledničku vysušte, vraťte zpět veškeré příslušenství a opět připojte na elektrickou energii. Pravidelným čištěním ledničky zamezíte i tvorbě nepříjemných pachů.
Po důkladném vyčištění vnitřního prostoru ledničky byste ji měli otřít i zvenku: Pokud je to možné, popotáhněte ledničku trochu dopředu, abyste mohli odstranit prach a nečistoty na zadní stěně. Přitom pomůže vysavač nebo prachovka. Kromě toho setřete i podlahu pod zařízením. Všechny stěny omyjte vodou s mycím prostředkem a následně otřete dosucha měkkou utěrkou, která nepouští vlákna.
Tip 1: Když je lednička až po okraj plná, jednoduše snižte trochu teplotu, jelikož studený vzduch pomaleji cirkuluje a bakterie se nemohou tak dobře množit.
Tip 2: Mrazničku nebo mrazicí přihrádku v ledničce alespoň 1krát v roce odmrazte. Neboť čím větší vrstvy ledu, o to více energie je pro chlazení zapotřebí. Kromě toho se mohou velkým množstvím ledu potraviny i zkazit, jelikož nelze konstantně dosáhnout potřebné minimální teploty -15 °C. Pro rozmrazení mrazicí box vypněte a postavte do něj nádobu s horkou vodou, aby led začal tát. Parním čističem s power tryskou postup urychlíte
Čištění kuchyně domácími prostředky
Ten, kdo chce kuchyň čistit jednoduchými domácími prostředky, potřebuje pouze několik ingrediencí:
- Pasta z prášku na pečení a vody pomůže uvolnit odolné zaschlé vrstvy v pečicí troubě nebo na plechu: Naneste pastu na příslušná místa a nechte ji nejlépe působit přes noc. Den poté jednoduše setřete nečistoty, například plastovou škrabkou a vytřete vlhou utěrkou.
-
Abyste odstranili mastnotu z povrchů a skříní, postačí často již vlažná voda s trochou prostředku na mytí nádobí.
-
Povrchy z ušlechtilé oceli vyčistíte snadno vlhkou utěrkou z mikrovláken. Proti skvrnám rzi a hrubým nečistotám pomůže vinný kámen: smíchejte ho s vodou, aby vznikla pasta, naneste ji a lehce čistěte měkkou houbou. Poté vše setřete vlhkou utěrkou a vyleštěte.
-
Proti vápenným usazeninám pomůže ocet nebo kyselina citronová. Oba domácí prostředky jsou kromě toho vhodné k čištění odtoku a odstranění nepříjemných pachů. Na eloxovaný a chromovaný povrch byste neměli používat kyselinu.
-
Dřevo můžete vyčistit sodou. V případě většího znečištění dejte 1 polévkovou lžíci sody do 1 litru vody a vyčistěte dřevěný povrch a dřevěná krájecí prkénka kartáčem s měkkými štětinami.